| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Weblogs

Page history last edited by Annemiek Scholten 11 years, 10 months ago

Are you looking for this chapter in English? It's right here.


Weblogs: intelligente, gemakkelijke en meestal gratis websites

 

Wat is een weblog? 

Volgens Wikipedia is een weblog "een publicatievorm op het internet bestaande uit telkens weer nieuwe artikelen die - meestal - in een omgekeerd chronologische volgorde worden weergegeven."

 

Een weblog is 'gewoon' een website met een paar unieke kwaliteiten:

  • gemakkelijk te wijzigen: een weblog bestaat uit een deel waarin de eigenaar heel gemakkelijk artikelen en pagina's kan maken (de "achterkant" of "backend") en een 'voorkant' waar de bezoekers deze artikelen en pagina's kunnen lezen;
  • archivering en toegankelijkheid van de inhoud: berichten zijn via categorieën en tags terug te vinden;
  • abonneren is mogelijk: lezers kunnen automatisch nieuwe artikelen lezen door zich te 'abonneren' op de inhoud via RSS  (zie ook het hoofdstuk over RSS);
  • reageren is mogelijk: lezers kunnen onderaan elk artikel een reactie achterlaten en zo met de auteur en met elkaar in gesprek gaan.

 

In dit filmpje wordt het mooi uitgelegd: Video "Blogs in plain English" 2:59 min

 

 

Voor mensen die geen duidelijk doel hebben om te bloggen. Als je geen ondernemer bent, geen beleidsmaker, geen zeer betrokken activistische burger, dan is een weblog wel aardig voor de 'hobby'. Maar de tijdsinvestering en de discipline die nodig zijn om een weblog succesvol te gebruiken voor je webpresence zullen vaak al snel te veel blijken te zijn waardoor je je weblog laat versloffen. En dan is het eerder schadelijk dan dat het je helpt om je doelen te bereiken. Heb je sporadisch iets belangrijks te melden, dan kun je ook op zoek gaan naar een relevant thematisch weblog waarvoor je een gastbijdrage kunt schrijven.

 

Succesfactoren: wanneer gebruik je een weblog slim en effectief?

  • What's in it for me: zorg dat je in één oogopslag duidelijk kunt maken waarom je lezers aandacht aan jouw weblog moeten besteden. Dat doe je door zorgvuldig een naam, titel en ondertitel voor je weblog te kiezen. Dus niet: pietjepuk.nl - pietjepuk's webstek - de plek waar pietjepuk over zijn dagelijkse mijmeringen schrijft. Maar wel: pietjepukgewasveredeling.nl - gewasveredeling voor de Nederlandse landbouw - informatie over innovaties en toepasbaarheid in de dagelijkse praktijk van de agrariër. Voel je het verschil? In het tweede geval heb je als bezoeker meteen een beeld over wat je op het weblog kunt vinden en of het voor jou relevant is om er vaker te komen.
  • What's in it for them: dit geldt voor elk bericht of artikel dat je schrijft. Je schrijft vanuit de gedachte: "Wat kunnen mijn lezers eraan hebben?"
  • Een weblog is persoonlijk, dus wees open, authentiek en transparant. Een weblog is een manier om de dialoog aan te gaan. Bezoekers willen dat je laagdrempelig bent en ze willen voelen dat je een mens bent. Mensen willen contact met mensen. Een persoonlijke, informele stijl brengt je dichter bij je bezoekers dan een onpersoonlijke, formele stijl. Die laatste komt gauw afstandelijk over.
  • Zorg regelmatig voor nieuwe inhoud. Er moet voldoende vaak iets nieuws te vinden zijn op je blog, anders komen mensen niet terug. Schrijf dus vaak genoeg om 'top of mind' te blijven bij je bezoekers. Maar lever wel waarde met die artikelen, kwaliteit gaat boven kwantiteit. Schrijf bijvoorbeeld regelmatig een kort stukje van 250 - 300 woorden over een onderwerp waar je lezers echt iets aan hebben.
  • Maak links. Overal waar je de kans ziet, maak je een link naar andere plekken op het web. Schrijf je bijvoorbeeld over een congres, maak dan links naar de website van het congres, van de locatie, van een aantal van de sprekers etc. Link naar andere relevante blogs, en bezoek die blogs ook regelmatig. Reageer op artikelen op die blogs van anderen, dat zorgt weer voor verkeer naar jouw weblog.
  • Abonnees zijn essentieel! Zorg dus altijd voor een RSS-feed waarop je lezers zich kunnen abonneren, liefst ook per e-mail. Anders moeten mensen er ZELF aan denken om bij je terug te komen. Met RSS krijgen ze telkens automatisch een signaal.

 

Veelgemaakte fouten zijn dus ook:

  • te weinig berichten schrijven;
  • geen focus hebben qua onderwerp;
  • het weblog als een heel persoonlijk dagboek gebruiken;
  • te vaak heel lange artikelen schrijven;
  • onvoldoende links naar anderen hebben;
  • geen antwoord hebben op de 'what's in it for me'-vraag;
  • lezers niet de mogelijkheid geven om reacties achter te laten;
  • geen RSS-feed of abonnement per e-mail aanbieden;
  • niet duidelijk maken wie de afzender/eigenaar van de weblog is; 
  • de blog niet indelen in duidelijke categorieën.

 

AAN DE SLAG

 

Voordat je gaat bloggen:

Doe eerst een brainstorm met jezelf, waarin je de volgende vragen beantwoordt:

  1. Welke doelen wil ik met mijn weblog bereiken?
  2. Welke mensen moeten mijn weblog gaan lezen? Hoe oud zijn ze, wat doen ze, waar wonen ze, wat voor soort mensen zijn het? 
  3. Waar ligt mijn passie, waar weet ik heel veel van af, wat zou ik graag willen delen met mijn lezers? Wat is mijn expertisegebied?
  4. Welke uitdagingen, vragen of problemen hebben mijn lezers waar ik een oplossing of een antwoord voor heb? 
  5. Wat zou ik graag voor mijn lezers willen betekenen? Wil ik ze inspireren, informeren, motiveren, slimmer maken, aan het denken zetten, vrolijk maken?
  6. Wat wil ik van mezelf laten zien? Welke informatie geef ik over mezelf, hoe wil ik overkomen? Wat houd ik liever privé? Hoe open wil ik zijn?
  7. Verzin een titel en een onderschrift voor je weblog. Zie het voorbeeld hierboven. Meestal is het handig je eigen naam te gebruiken, omdat veel mensen die je tegenkomt jouw persoonsnaam beter onthouden dan bijvoorbeeld je bedrijfsnaam. Het is dan ook je persoonsnaam waar meestal het vaakst op gegoogled wordt. In het onderschrift maak je in één zin duidelijk 'what's in it for me'.
  8. Schrijf alvast een stuk of 5 titels van artikelen op die je zou willen schrijven.

 

Een weblog in gebruik nemen: platformkeuze.

Er zijn verschillende 'platforms' waarop je een weblog kunt maken:

 

Gratis en 'hosted'.

Allereerst heb je de gratis weblogs, bijvoorbeeld op de platforms http://blogger.com en http://nl.wordpress.com/. 'Hosted' betekent dat het platform dat je kiest als 'gastheer' optreedt voor je weblog. Je weblog staat dan op de server van dat platform. Je hoeft voor een 'gratis en hosted' weblog dus geen hosting abonnement te regelen. 

 

Ik heb een lichte voorkeur voor Wordpress.com. Waarom? Omdat het 'open source' is, en je het in een later stadium gemakkelijk kunt verhuizen naar een zelf gehost weblog dat volledig in je eigen huisstijl is (wordpress.org). Maar grote verschillen zijn er niet.

"7 Things you should know about WordPress" [Engels]

Wil je eerst even kijken wat de huidige trends zijn voor blogs en websites? Lees dan 'Tips and Trends Web 2012'.

 

 

Betaald en 'hosted'

Vroeger waren er vrij grote verschillen tussen het betaalde Typepad (http://typepad.com) en de gratis weblogvarianten, maar die verschillen zijn inmiddels verdwenen. Inhoudelijk en technisch doen Typepad en bijvoorbeeld Wordpress precies hetzelfde. Een verschil is hoe het product tot stand komt. Wordpress is open source en Typepad closed source. Dat betekent dat bij Wordpress een collectief aan mensen continu aanpassingen maakt, waardoor het systeem altijd wordt bijgehouden en er op het internet een heleboel informatie te vinden is over hoe je bepaalde problemen zelf kunt oplossen. Bij Typepad is dat niet het geval. Hier ben je afhankelijk van de ondersteuning van het bedrijf dat Typepad verkoopt. Er lijkt dan ook geen voor de hand liggende reden te zijn om gebruik te maken van betaalde hosted weblogs, omdat de betere alternatieven gratis zijn!

 

Zelf 'hosten'

Wanneer je een weblog wilt dat grafisch helemaal in je huisstijl is, dan kan je er een laten ontwerpen en bouwen en die op een geschikte server laten hosten. De software zelf is gratis (http://wordpress.org) of betaald (http://www.movabletype.com). Je hebt wel een ontwerper nodig die je huisstijl omzet in een weblogontwerp. Daarnaast is er een programmeur nodig die de weblogsoftware installeert en het ontwerp toepast op de techniek. Tenslotte heb je een hosting abonnement nodig bij een geschikte provider. Vergelijk dit met een professionele website met een content management systeem (cms). Dit laatste pakt vaak duurder uit, omdat je jaarlijkse licensiekosten moet betalen voor het cms.

 

Snel starten?

Wil je vlot aan de slag, kies dan dus voor blogger.com of wordpress.com, je kunt later altijd nog een maatwerkweblog laten bouwen. Klik op de betreffende link en volg de stappen op het scherm op om het weblog in gebruik te nemen.

 

Gebruiksaanwijzingen

Het in gebruik nemen van een Wordpress- of Blogger-weblog is ongeveer net zo gemakkelijk of moeilijk als het in gebruik nemen van een Hotmail e-mail account. Omdat deze platforms continu in beweging zijn en omdat het zo eenvoudig is, is het niet handig om een complete gebruiksaanwijzing te maken. Die zou dan namelijk ook telkens gewijzigd moeten worden. Het beste advies is: lees alle stappen op het scherm rustig door en durf te experimenteren. Je kunt namelijk vrij weinig verkeerd doen.

 

Handleidingen die wij elders op het web aantroffen:

 

Blogger:

Een rondleiding door de software van Blogger zelf

Een handleiding voor het maken van een Google account en een Blogger weblog

 

Wordpress.com

Een handleiding voor het bloggen met Wordpress

Wordpress.tv: diverse filmpjes voor het gebruik van Wordpress

 

Pas op: wat je nooit moet doen!

Wat heel veel mensen - heel begrijpelijk - graag willen, is dat ze artikelen eerst kunnen typen en opmaken in Microsoft Word, en ze dan pas op hun weblog plakken. Het slechte nieuws is: dat kan eigenlijk niet. Word voegt 'onder de motorkap' een gigantische hoeveelheid 'eigen' programmeercode toe. Die code is alleen door andere Microsoft-producten te lezen. Wordpress en Blogger en eigenlijk alle online content management systemen raken van deze code in de war. De opmaak wordt uit zijn verband gerukt en het vervelendste is dat het de RSS-feed kapot maakt, waardoor jouw abonnees je nieuwe berichten niet kunnen zien.

 

Het allerbeste is dus om rechtstreeks in Wordpress of Blogger te typen en je bericht ook daar op te maken. Een alternatief is in kladblok typen, en dan alsnog in Wordpress of Blogger de opmaak toe te voegen.

 

Een eigen domeinnaam

Als je een Blogger- of Wordpress-blog neemt, is je adres: http://denaamdiejeverzonnenhebt.blogger.com of http://denaamdiejeverzonnenhebt.wordpress.com. Het woord 'adres' moet je heel letterlijk nemen: het is de plek waar je website of weblog 'woont' en dus te vinden is voor mensen die het willen bezoeken. Het is het mooiste als je jouw eigen domeinnaam gebruikt, dus zonder wordpress.com of blogger.com erachter. Dit is niet gratis maar kost een paar tientjes per jaar. Kies die domeinnaam slim!

 

Wanneer je al een eigen domein hebt, bijvoorbeeld omdat je al een website voor je bedrijf hebt, dan kun je een 'subdomein' laten maken. Je website staat dan bijvoorbeeld op www.karinschaafsma.nl en voor je weblog kan je de www vervangen door 'blog'. Dan wordt het http://blog.karinschaafsma.nl.

 

Heb je nog geen eigen domein dan kun je er een aanvragen. Zowel bij Blogger als bij Wordpress is het mogelijk dit eigen domein te laten verwijzen naar je weblog. Ik raad je sterk aan om dit te doen. Ga je in een later stadium namelijk over naar een maatwerk weblog of verander je van platform, dan neem je jouw domein gewoon mee. Het maakt je flexibeler; het voordeel is dat je bezoekers en/of abonnees niets hoeven te veranderen om je weblog te blijven volgen. De naam verandert namelijk niet!

 

Blogger zijn - hoe doe je dat?

 

Het weblog inrichten

Pagina's versus artikelen (blogposts)

Een weblog bestaat uit pagina's en artikelen. Het verschil tussen die twee is:

  • Artikelen komen automatisch in omgekeerd chronologische volgorde op je pagina. Het laatste dat je geschreven hebt, komt dus bovenaan, oudere artikelen 'zakken' naar beneden.
  • Een pagina heeft daarentegen een vaste plek in de navigatie en is meestal vanaf elke plek te benaderen. Een pagina gebruik je dus voor 'statische' informatie, of informatie die vanaf elke plek te vinden moet zijn. Denk daarbij onder meer aan een pagina met informatie over je bedrijf, jouw biografie, een lijst met de meest gelezen artikelen of een pagina over de geschiedenis van het onderwerp waarover je blogt.

 

De structuur van een weblog

Structuur breng je aan door slim gebruik te maken van categorieën en tags. De categorieën en tags komen in de navigatie terug. Wanneer je op een gegeven moment veel content (artikelen) hebt, is oude content zo gemakkelijker terug te vinden voor je bezoekers. Stel; je onderwerp is 'financieel advies', dan zouden je categorieën kunnen zijn: sparen, beleggen, verzekeringen, arbeidsongeschiktheid, hypotheken, pensioen. Mogelijke 'tags' zijn dan: ondernemers, hedgefunds, aov, hoge risico's, woekerpolis.

 

Gouden regel is dat mensen aan de naam van een knop of link moeten zien wat ze krijgen als ze erop klikken. De meeste blogsoftware biedt ook een archief op datum aan. Dat is een waardeloze navigatie, want aan een datum (5 september 2004) kun je niet zien wat er gebeurt als je erop klikt, je ziet dus niet wat je krijgt.

 

Goed schrijven voor je weblog

Veel mensen zeggen dat ze niet zo goed kunnen schrijven. Maar de meeste van hen kunnen heel aardig uit de voeten met onderstaande tips:

  • Goede titels maken aan de lezer duidelijk wat hij aan je artikel kan hebben en zijn zo specifiek mogelijk. Daarnaast helpen ze bij een goede notering in de zoekmachines. Bijvoorbeeld: 'Op de boerderij kun je nu ook logeren' is een slechte titel. Je kunt niet zien waar het over gaat en voor Google is het veel te algemeen. Een goed alternatief zou zijn: "Bed & Breakfast bij de boer, de grootste valkuilen".
  • Keer het om! Van vroeger weten wij nog dat we naar een conclusie toe moeten schrijven. Daar is niets mis mee, maar een lezer zal dan pas na het lezen van vele lettertjes ontdekken wat de meerwaarde van het artikel is. In deze tijd van aandachts- en tijdtekorten zullen veel mensen dit soort doorwrochte artikelen overslaan. Probeer in de titel en inleiding van je artikel duidelijk te maken wat de conclusie is en hoe je die gaat onderbouwen. Omschrijf het probleem, de vraag, de 'issue' en vertel wat je ermee gaat doen. Ook hier geldt dus de what's in it for me-vraag. Beantwoord in het begin van je artikel de wie, wat, waarom, wanneer en waar - vragen. Zo kan de lezer beoordelen of hij het hele bericht gaat lezen. Misschien volstaat voor hem wel alleen de inleiding. Een lezer die meer de diepte in wil, leest dan het vervolg wel.
  • Wees duidelijk, laat geen ruimte open voor vragen. Veronderstel niet teveel voorkennis bij je lezers maar ook niet te weinig. Laat ze dus niet raden naar wat je bedoelt, maar doe ook niet al te neerbuigend.
  • Maak korte paragrafen van 5 tot 10 regels.
  • Maak de eerste zin van elke alinea vet, dat is gemakkelijk voor lezers die willen 'scannen' .
  • Maak gebruik van opsommingen met bullet points of nummers.
  • Gebruik foto's en plaatjes.
  • Schrappen, schrappen, schrappen. Je hoort wel eens: "80% van het werk van de schrijver bestaat uit weghalen". Schrap tot je de essentie overhoudt, gooi alle overbodige tekst eruit.
  • Let op spelling en grammatica. Hoewel vaak wel duidelijk is wat je bedoelt, vallen veel lezers toch nog over slordig taalgebruik. Als je Firefox als browser gebruikt, kun je ervoor zorgen dat dit programma je spelling controleert. Als je echt niet foutloos kunt schrijven, vraag dan aan iemand anders of die je teksten wil controleren. In het uiterste geval kun je een charmante disclaimer schrijven, waarin je uitlegt dat er fouten in je tekst kunnen sluipen. Dat kán werken.

Yahoo maakte een prachtige en uitgebreide Engelstalige handleiding voor goed schrijven voor het web.  

 

Waarover moet je schrijven?

Een ander veelgehoord bezwaar tegen het hebben van een eigen weblog is dat mensen niet weten waar ze over moeten schrijven. Hieronder geef ik een paar voorbeelden van soorten artikelen die goed werken. Als je die leest, kom je vaak wel op een idee voor een artikel:

  • instructie of uitleg. Bijvoorbeeld een handleiding om te bloggen;
  • 'tips'-artikelen. Deze werken sowieso goed omdat veel mensen zoeken op het woord 'tips'. 'Tips voor het starten van een camping' of 'tips voor het krijgen van meer klanten'. Nog beter is als je het aantal tips in de titel vermeld;.
  • informatie of nieuws. Wat jou is opgevallen in het nieuws beschrijven en becommentariëren werkt vaak goed;
  • recensies, beoordelingen of vergelijkingen. Bijvoorbeeld van boeken, tijdschriften, producten of diensten;
  • lijstjes lezen lekker weg. Bijvoorbeeld: "tien redenen om je mail pas na 11.00 te lezen" of "vijf manieren om een kind aan het lachen te krijgen";
  • een interview of een gastartikel. Vraag een icoon uit jouw vakgebied of je hem mag interviewen, of vraag of hij een gastartikel op jouw blog wil schrijven;
  • casestudies: een beschrijving van een voorbeeldsituatie uit jouw vakgebied;
  • een portret van een succesvol persoon uit jouw vakgebied;
  • een linkbericht: je vindt een heel handige website en schrijft een korte toelichting waarom die website ook voor jouw lezers relevant is. Let wel, voeg iets toe aan de link. Een artikel met alleen maar een (of meer) links erin beantwoordt niet aan de what's in it for me-vraag;
  • een stevige mening neerzetten. Even lekker van je af schrijven als je het ergens niet mee eens bent. Pas wel op dat je geen dingen zegt waar je later spijt van krijgt;
  • inspirerende verhalen over successen of over hoe het anders, beter of mooier kan;
  • research: als je iets onderzocht hebt, kun je een blogartikel schrijven over de resultaten. Het volledige rapport dat kun je dan als pdf ter download aanbieden;
  • voorspellingen. Die zie je vaak aan het einde of begin van het jaar. Bijvoorbeeld over wie of wat het helemaal gaan maken in het komende jaar;
  • terugblikken, als boven maar dan terugkijkend op het afgelopen jaar. De grootste flops of successen, de meest indrukwekkende natuurverschijnselen, de sufste of juist meest inspirerende mensen;
  • satire: ben je gezegend met een goed gevoel voor (schriftelijke) humor, gebruik die dan vrijelijk en rijkelijk! Dit is niet voor iedereen weggelegd, want niets wordt zo vaak verkeerd opgevat als humor, dus weet wel wat je doet.

 

Onderwerpen vinden om over te schrijven kan soms lastig zijn. Het is belangrijk dat je weet wat er zoal speelt op je vakgebied en dat je het nieuws een beetje bijhoudt. Daarvoor kun je Google Alerts gebruiken en je met RSS abonneren op belangrijk nieuws. Hier komen we in het hoofdstuk over RSS op terug.

 

TIP: maak mooie illustratieve beelden voor je weblog. Een artikel dat voorzien is van beeld spreekt meer tot de verbeelding en is uitnodigender. Else Kramer schreef hoe je in 10 minuten met je smart phone leuke geensceneerde foto's maakt voor op je blog. 

 

Trucje

De aard van een weblog is dat nieuwe artikelen bovenaan komen te staan. Dat is handig, want zo zien bezoekers die vaker komen meteen de nieuwste dingen bovenaan staan. Maar oudere, waardevolle artikelen verdwijnen naar beneden. Die zijn dan nog terug te vinden via de categorieën. Een truc om deze artikelen meer onder de aandacht te brengen is: maak "TOP 10" lijsten van je berichten. Maak een aparte pagina op je weblog met verschillende top 10 lijstjes: meest gelezen, meeste commentaar, top 10 in een bepaalde categorie. Zorg dat die pagina goed zichtbaar is in je navigatie.

 

Inpassen in je drukke leven

Een grote uitdaging. We komen allemaal tijd en aandacht tekort voor onze dagelijkse taken, of het voelt in ieder geval zo. Hoe moet je dan wekelijks voldoende tijd maken om een waardevol weblog te maken? Ik zou je graag 4 uur per week cadeau willen doen maar dat lukt me niet. Maar ik heb wel een paar tips:

  • wees in je dagelijks leven alert op dingen om over te schrijven. Terugkerende uitdagingen en problemen of vragen uit je eigen dagelijkse praktijk kunnen een goed aanknopingspunt vormen voor een artikel;
  • zorg dat je altijd een lijstje of boekje bij je hebt waarin je onderwerpen opschrijft om over te bloggen. Zo kun je, zodra je op een idee komt, dat opschrijven. En dan hoef je, als je eenmaal tijd hebt om te schrijven, niet op inspiratie te wachten;
  • reserveer een vast tijdstip voor je blog. Een zondagmiddag, of juist 's morgens heel vroeg. Een of twee blokken van twee uur zijn meestal voldoende. Leg jezelf ook weer niet teveel druk op; als je met tegenzin aan de schrijverij gaat, komt er waarschijnlijk weinig uit je vingers;
  • als het goed is, besteed je al aardig wat tijd aan artikelen lezen in je vakgebied. Maak tijdens het lezen aantekeningen en bedenk hoe je wat je leest zou kunnen samenvatten of vertalen voor jouw lezers;
  • misschien schrijf je regelmatig lange e-mails over bepaalde thema's. Die zijn vaak goed te gebruiken als bron voor een weblog artikel. Sommige mensen krijgen steeds dezelfde vragen. Ik krijg bijvoorbeeld vaak de vraag welke software te gebruiken voor een weblog. Maak ik daar een artikel van, dan kan ik mensen daarnaar verwijzen, dat scheelt veel tijd bij het beantwoorden van mijn mail;
  • wanneer je schrijft vanuit je eigen drijfveren, over dingen die je raken, waar je passie voor voelt of blij van wordt, is het meestal goed vol te houden.

 

Omgaan met reacties

Een van de eigenschappen van een weblog is dat lezers op je artikelen kunnen reageren. Ik vind dat je iets geen weblog kunt noemen als deze mogelijkheid niet bestaat. Het is erg spannend en leuk om reacties te krijgen. Ik vond het de eerste paar keer zelfs een beetje eng. Waar ik eerst het gevoel had met mijn weblog tegen een 'lege zaal' te praten, bleek er ineens toch publiek te zitten en het praatte nog terug ook. Maar toen werd het gesprek op mijn weblog ineens ook minder 'zenden van informatie' en meer dialoog. En toen werd het ineens hartstikke leuk.

 

Er zijn verschillende soorten reacties, van 'goed stuk' tot inhoudelijke reacties, via kritiek naar soms onaardige reacties. De eerste soort reacties is aardig bedoeld, maar eigenlijk een beetje overbodig. Daar hoef je dus niet op terug te reageren. Maar inhoudelijke reacties, aanvullingen, feedback of onderbouwde en opbouwende kritiek vormen uitnodigingen om het gesprek met je lezers aan te gaan. Aan die reacties kun je zien dat mensen oprecht geïnteresseerd zijn in je artikel, er iets aan hebben gehad, de tijd hebben genomen om het (al dan niet aandachtig) te lezen. En dat is waardevol!

 

Om je lezers betrokken te houden bij je weblog, om ervoor te zorgen dat ze af en toe terugkomen en jou blijven volgen, is het zaak om op hun reacties in te gaan. Een balans daarin zoeken is belangrijk. Reageer je te snel, dan maai je misschien het gras weg voor de voeten van een andere lezer die graag ook iets wil zeggen. Reageer je helemaal niet, dan krijgen je bezoekers het gevoel dat je hun bijdrage niet waardeert, of dat je ze negeert.

 

Vervelende reacties op je weblog

Dit kan gebeuren, maar het is vrij zeldzaam. Het gebeurt meestal pas als je weblog enkele tientallen duizenden bezoekers per maand krijgt, of als je zelf al een beroemdheid of een controversieel persoon bent. Het kan ook gebeuren als de toon van je weblog provocerend, scherp of prikkelend is. Dan voelen bezoekers zich zo vrij om ook op die toon op jou te reageren.

 

Wat zijn nou vervelende reacties?

  • spam (reclame) - wordpress filtert dat er grotendeels uit;
  • illegale zaken - racisme, laster, haat zaaien, promoten van kinderporno etc. Vaak valt het onder spam, maar als het toch op je weblog verschijnt moet je het zonder pardon verwijderen;
  • onhandig geformuleerde kritiek (op jou of op elkaar) - "nee, sukkel, je gaat toch geen Windows gebruiken voor zoiets?".

 

Als dit laatste gebeurt, is het aan jou persoonlijk om te besluiten hoe je daarmee wilt omgaan. Als vuistregel raad ik aan om met je weblog net zo om te gaan als met mensen die je in je kennisenkring toelaat. Je wilt niet dat iemand zulke taal gebruikt tegen jou of tegen anderen die je kent. Het is onbeleefd en onaardig. Mijn advies is de reactie te laten staan en die persoon te vragen om een inhoudelijke reactie op het stuk te geven in plaats van een persoonlijke reactie op de schrijver. Je neiging is misschien om de reactie te verwijderen maar ik wil benadrukken dat dat pas in allerlaatste instantie een goed idee is. Waarom? 

 Als iemand jou of een ander publiekelijk beledigt of afvalt, kunnen ándere lezers van jouw blog voor jou in de bres springen. Dat noemen we social proof: wanneer iemand anders over jou zegt dat je wél tof bent, heeft dat veel meer impact dan wanneer je het zelf doet. Reageer dus ook hier weer niet al te snel op zo iemand.

 

Wanneer je een reactie verwijdert, of nog een stap verder gaat en een reageerder blokkeert, voelen sommigen zich uitgenodigd om juist een stapje verder te gaan en (eventueel met een nieuwe gebruikersnaam) juist extra te gaan sarren. We noemen dit soort mensen 'trolls' en de gangbare kreet is 'don't feed the trolls'. Dus: geef ze geen voeding. Het is hier dus zaak om te zoeken naar een balans; andere, welwillende reageerders moeten niet afgeschrokken worden, de sfeer moet open en prettig blijven, maar je moet dus ook de trollen niet voeden.

 

Hoe krijg je veel reacties? 

Allereerst: wat is veel? Ik heb van verschillende kanten gehoord dat een gemiddelde van vijf reacties per weblog artikel al behoorlijk veel is. Maar het hangt er vanaf hoe groot je 'niche' is, de groep waar je voor schrijft. Op GeenStijl en FOK!Zine, beiden met een grote en zeer jonge doelgroep, staan er soms wel honderden reacties op een artikel. Er zijn wel dingen die je kunt doen om reacties te stimuleren, naast de schrijftips voor aantrekkelijke artikelen die ik hierboven al noemde:

  • niet te 'stellig' of 'afgerond' schrijven. We zijn gewend om in stukken een visie neer te zetten en die goed te onderbouwen en af te ronden. Het verhaal heeft een kop, een romp en een staart. Daar is niets mis mee, maar als je in jouw taalgebruik en het verhaal door laat schemeren dat je open staat voor input van anderen, voor andere meningen of aanvullingen of tips, voelen mensen zich meer uitgenodigd om te reageren (zonder dat het meteen in de discussiesfeer getrokken wordt);
  • vraag er expliciet om: als je een artikel afsluit met een zin als "ik ben benieuwd hoe jullie hier tegen aan kijken, gebruik daarvoor de reactiemogelijkheid hieronder" verlaag je de drempel. Veel reageerders denken "die schrijver die zit helemaal niet op mijn inbreng te wachten" en die weerstand kun je verlagen door dat expliciet te maken;
  • zoals ik hierboven al schreef, is het slim om zelf ook aan het gesprek in de reacties mee te doen. Als je op een andere reageerder reageert, begin dan met zijn naam. Bijvoorbeeld: Maarten, dat is een interessant punt dat je daar aansnijdt. Ik heb daarmee wel eens te maken gehad..." etc. Wees dus persoonlijk;
  • als iemand reageert en je hebt het idee dat ze daarna niet meer terugkomen op je weblog, kun je ze een mailtje sturen.

 

Je weblog promoten

  • Zoekmachines. Zoals ik al eerder zei, zijn zoekmachines dol op weblogs omdat ze ervan uitgaan dat er regelmatig nieuwe content op staat. Je hoeft je weblog dus niet aan te melden bij zoekmachines. Maar je moet ze wel blijven voeden, dus regelmatig posten is slim om te doen.
  • Zegt het voort! Roep tegen iedereen die het maar wil horen dat je een weblog hebt. Zet het adres op je briefpapier en visitekaartjes, vermeld 't bij al je online profielen, zet 't in de handtekening van je e-mails.
  • Wanneer je per e-mail een vraag krijgt waarop je in een blogartikel al eens antwoord hebt gegeven, stuur dan een link naar het artikel, in plaats van de vraag weer te beantwoorden.
  • Maak op social bookmarking websites links naar je eigen weblog artikelen.
  • Zoekwoorden gebruiken. Gebruik in je titel, subkoppen en de tekst van je artikel woorden waarop je wilt dat jouw artikel gevonden moet worden. Van huis uit heb ik meegekregen dat in een goede tekst hetzelfde woord niet al te vaak voorkomt omdat dit storend kan werken. Ik ging dus altijd op zoek naar synoniemen. Voor zoekmachines is het juist wel handig om de belangrijkste termen een paar keer terug te laten komen. Ze vinden daarnaast woorden in de titel het belangrijkst en daarna woorden in subkoppen. Tenslotte kun je nog (spaarzaam!) woorden in de tekst zelf vet maken, ook dat kan een zoekmachine 'zien'.
  • Links maken naar andere relevante websites en blogs. Maak links in een lijst in je zijkolom en in je berichten zelf. Wanneer je veel linkt naar websites die goed scoren in zoekmachines gaat je eigen waardering meestal ook een stukje omhoog. De websites waar je naar linkt kunnen dat zien, en vaak komen die dan ook een kijkje bij jou nemen. Wanneer ze dat doen, is de kans aanwezig dat zij ook een link maken naar jouw weblog. Dat is nog mooier en het heeft ook weer een positief effect op je rangorde. NB: gebruik nooit 'klik hier om...', maar maak beschrijvende links. Bijvoorbeeld: NIET "ik heb een mooi artikel over het Europese landbouwbeleid gevonden, klik hier om het te lezen" en WEL "ik heb een mooi artikel over het Europese landbouwbeleid gevonden". Zoekmachines zien dan een match tussen de beschrijving van de link en de link zelf, waardoor de waarde weer hoger wordt ingeschat.
  • Gebruik categorieën en tags bij elk artikel dat je schrijft. De zoekmachines hanteren de namen van je categorieën en je tags als termen die belangrijk en relevant zijn voor jouw weblog en waar je dus hoog op genoteerd moet worden. Zorg dus dat die woorden specifiek en beschrijvend genoeg zijn. Stel dat je regelmatig boeken recenseert, noem die categorie dan niet 'boeken' (te generiek) maar 'marketingboeken' of 'managementboeken'.
  • Zelf reageren op andermans blog. Dat is heel slim om te doen. Als je andere weblogs kunt vinden die voor jouw thema interessant zijn, en je levert een constructieve bijdrage in de reacties, loop je de kans dat de auteur en andere bezoekers ook op jouw website komen. Wanneer je daarbij ook nog netjes bij je gegevens je weblogadres invult, krijg je bijna altijd automatisch een link bij jouw reactie. Sommige weblogs hebben geblokkeerd dat de zoekmachines die links 'zien' maar tegenwoordig hebben de meeste weblogs die drempel niet meer.

 

Webwijs geeft ook trainingen over dit onderwerp. Geïnteresseerd? Kijk dan even op www.webwijs.me

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.