| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Klanten of werk vinden

This version was saved 12 years, 2 months ago View current version     Page history
Saved by Sanne Roemen
on January 4, 2012 at 7:02:41 pm
 


Het vinden van klanten of werk: online presence

De basics

Je (merk-)naam in de gaten houden

 

Bijna niemand twijfelt er nog aan dat het handig is om op het internet een zekere aanwezigheid te hebben. Mensen die je ontmoet, (potentiële) klanten of zakenpartners kunnen je online vinden en benaderen of nog eens nagaan wie je ook alweer was. Tot voor kort was de voor de hand liggende keuze dan een website te laten bouwen. Het nadeel van een website is dat je een programmeur nodig hebt om er een te bouwen en dat je apart een content management systeem moet aanschaffen om de inhoud bij te werken. Die problemen zijn er bij een weblog niet. Je kunt gratis met een paar eenvoudige handelingen een weblog opzetten. Als je dan later een weblog wilt dat 100% in je eigen huisstijl is, kun je altijd nog een bouwer inhuren om je weblog voor je op maat te maken.

 

Het is handig je netwerk af en toe op de hoogte te houden van je wederwaardigheden. De keuze voor een e-mailing ligt dan voor de hand. Veel mensen gebruiken daarvoor hun mailprogramma. Maar als je veel abonnees krijgt, wordt dat gauw een rommeltje, bijvoorbeeld met het verwerken van aan- en afmeldingen. En we kennen allemaal de 'ongelukjes' waarbij alle geadresseerden voor iedereen zichtbaar zijn. Dus kun je (soms dure) e-mailing software gebruiken. Het voordeel van een weblog is dat de gebruikers zich gratis kunnen abonneren via RSS of e-mail.

 

Voor wie is social media slim om zakelijk te gebruiken?

Voor iedereen die een eigen 'webstek' wil hebben. Als je iets te melden hebt waar anderen wat aan kunnen hebben. Een weblog kan een ondernemer helpen om klanten te vinden en te houden. Een ambtenaar of beleidsmaker kan een weblog gebruiken om mensen te informeren over beleid en de dialoog aan te gaan. Een activist of lobbyist kan een weblog gebruiken om mensen te informeren over zijn standpunt en de discussie aan te gaan. Iedereen kan een weblog gebruiken om te bouwen aan zijn reputatie en netwerk. 

 

Voorbereiding: voordat je begint met social media:

Doe eerst een brainstorm met jezelf, waarin je de volgende vragen beantwoordt:

  1. Welke doelen wil ik met social media bereiken? Kijk bij Doelgericht inzetten van social media voor een handige matrix van mogelijke doelen en de bijbehorende platforms. 
  2. Welke mensen wil ik aanspreken? Hoe oud zijn ze, wat doen ze, waar wonen ze, wat voor soort mensen zijn het? 
  3. Waar ligt mijn passie, waar weet ik heel veel van af, wat zou ik graag willen delen met mijn online netwerk (fans, lezers)? Wat is mijn expertise gebied?
  4. Welke uitdagingen, vragen of problemen heeft mijn beoogde online netwerk waar ik een oplossing of een antwoord voor heb? 
  5. Wat zou ik graag voor mijn netwerk willen betekenen? Wil ik ze inspireren, informeren, motiveren, slimmer maken, aan het denken zetten, vrolijk maken?
  6. Wat wil ik van mezelf laten zien? Welke informatie geef ik over mezelf, hoe wil ik overkomen? Wat houd ik liever privé? Hoe open wil ik zijn? Ga ik mijn eigen naam gebruiken? Meestal is het handig je eigen naam te gebruiken, omdat veel mensen die je tegenkomt jouw persoonsnaam beter onthouden dan bijvoorbeeld je bedrijfsnaam. Het is dan ook je persoonsnaam waar meestal het vaakst op gezocht wordt. 
  7. Verzin een algemeen online profiel. Maak een "ondertitel" voor jezelf: één zin die jou beschrijft zoals je jezelf neer wilt zetten. Bijvoorbeeld: Sanne Roemen: on- en offline faciliteren van co-creatie, netwerk-weven en kennisontwikkeling. Of 
  8. Schrijf alvast een stuk of 5 titels van artikelen op die je zou willen schrijven.

 

 

Succesfactoren: wanneer gebruik je je online presence slim en effectief?

  • Personal branding: je eigen naam 
  • What's in it for me: zorg dat je in één oogopslag duidelijk kunt maken waarom je lezers aandacht aan jouw weblog moeten besteden. Dat doe je door zorgvuldig een naam, titel en ondertitel voor je weblog te kiezen. Dus niet: pietjepuk.nl - pietjepuk's webstek - de plek waar pietjepuk over zijn dagelijkse mijmeringen schrijft. Maar wel: pietjepukgewasveredeling.nl - gewasveredeling voor de Nederlandse landbouw - informatie over innovaties en toepasbaarheid in de dagelijkse praktijk van de agrariër. Voel je het verschil? In het tweede geval heb je als bezoeker meteen een beeld over wat je op het weblog kunt vinden en of het voor jou relevant is om er vaker te komen.
  • What's in it for them: dit geldt voor elk bericht of artikel dat je schrijft. Je schrijft vanuit de gedachte: "Wat kunnen mijn lezers eraan hebben?"
  • Een weblog is persoonlijk, dus wees open, authentiek en transparant. Een weblog is een manier om de dialoog aan te gaan. Bezoekers willen dat je laagdrempelig bent en ze willen voelen dat je een mens bent. Mensen willen contact met mensen. Een persoonlijke, informele stijl brengt je dichter bij je bezoekers dan een onpersoonlijke, formele stijl. Die laatste komt gauw afstandelijk over.
  • Zorg regelmatig voor nieuwe inhoud. Er moet voldoende vaak iets nieuws te vinden zijn op je blog, anders komen mensen niet terug. Schrijf dus vaak genoeg om 'top of mind' te blijven bij je bezoekers. Maar lever wel waarde met die artikelen, kwaliteit gaat boven kwantiteit. Schrijf bijvoorbeeld regelmatig een kort stukje van 250 - 300 woorden over een onderwerp waar je lezers echt iets aan hebben.
  • Maak links. Overal waar je de kans ziet, maak je een link naar andere plekken op het web. Schrijf je bijvoorbeeld over een congres, maak dan links naar de website van het congres, van de locatie, van een aantal van de sprekers etc. Link naar andere relevante blogs, en bezoek die blogs ook regelmatig. Reageer op artikelen op die blogs van anderen, dat zorgt weer voor verkeer naar jouw weblog.
  • Abonnees zijn essentieel! Zorg dus altijd voor een RSS-feed waarop je lezers zich kunnen abonneren, liefst ook per e-mail. Anders moeten mensen er ZELF aan denken om bij je terug te komen. Met RSS krijgen ze telkens automatisch een signaal.

 

Veelgemaakte fouten zijn dus ook:

  • te weinig berichten schrijven;
  • geen focus hebben qua onderwerp;
  • het weblog als een heel persoonlijk dagboek gebruiken;
  • te vaak heel lange artikelen schrijven;
  • onvoldoende links naar anderen hebben;
  • geen antwoord hebben op de 'what's in it for me'-vraag;
  • lezers niet de mogelijkheid geven om reacties achter te laten;
  • geen RSS-feed of abonnement per e-mail aanbieden;
  • niet duidelijk maken wie de afzender/eigenaar van de weblog is; 
  • de blog niet indelen in duidelijke categorieën.

 

Waarover moet je schrijven?

Een ander veelgehoord bezwaar tegen het hebben van een eigen weblog is dat mensen niet weten waar ze over moeten schrijven. Hieronder geef ik een paar voorbeelden van soorten artikelen die goed werken. Als je die leest, kom je vaak wel op een idee voor een artikel:

  • instructie of uitleg. Bijvoorbeeld een handleiding om te bloggen;
  • 'tips'-artikelen. Deze werken sowieso goed omdat veel mensen zoeken op het woord 'tips'. 'Tips voor het starten van een camping' of 'tips voor het krijgen van meer klanten'. Nog beter is als je het aantal tips in de titel vermeld;.
  • informatie of nieuws. Wat jou is opgevallen in het nieuws beschrijven en becommentariëren werkt vaak goed;
  • recensies, beoordelingen of vergelijkingen. Bijvoorbeeld van boeken, tijdschriften, producten of diensten;
  • lijstjes lezen lekker weg. Bijvoorbeeld: "tien redenen om je mail pas na 11.00 te lezen" of "vijf manieren om een kind aan het lachen te krijgen";
  • een interview of een gastartikel. Vraag een icoon uit jouw vakgebied of je hem mag interviewen, of vraag of hij een gastartikel op jouw blog wil schrijven;
  • casestudies: een beschrijving van een voorbeeldsituatie uit jouw vakgebied;
  • een portret van een succesvol persoon uit jouw vakgebied;
  • een linkbericht: je vindt een heel handige website en schrijft een korte toelichting waarom die website ook voor jouw lezers relevant is. Let wel, voeg iets toe aan de link. Een artikel met alleen maar een (of meer) links erin beantwoordt niet aan de what's in it for me-vraag;
  • een stevige mening neerzetten. Even lekker van je af schrijven als je het ergens niet mee eens bent. Pas wel op dat je geen dingen zegt waar je later spijt van krijgt;
  • inspirerende verhalen over successen of over hoe het anders, beter of mooier kan;
  • research: als je iets onderzocht hebt, kun je een blogartikel schrijven over de resultaten. Het volledige rapport dat kun je dan als pdf ter download aanbieden;
  • voorspellingen. Die zie je vaak aan het einde of begin van het jaar. Bijvoorbeeld over wie of wat het helemaal gaan maken in het komende jaar;
  • terugblikken, als boven maar dan terugkijkend op het afgelopen jaar. De grootste flops of successen, de meest indrukwekkende natuurverschijnselen, de sufste of juist meest inspirerende mensen;
  • satire: ben je gezegend met een goed gevoel voor (schriftelijke) humor, gebruik die dan vrijelijk en rijkelijk! Dit is niet voor iedereen weggelegd, want niets wordt zo vaak verkeerd opgevat als humor, dus weet wel wat je doet.

 

Onderwerpen vinden om over te schrijven kan soms lastig zijn. Het is belangrijk dat je weet wat er zoal speelt op je vakgebied en dat je het nieuws een beetje bijhoudt. Daarvoor kun je Google Alerts gebruiken en je met RSS abonneren op belangrijk nieuws. Hier komen we in het hoofdstuk over RSS op terug. 

 

 

Vóór het sociale mediatijdperk moest je een papieren sollicitatie en cv schrijven en afgaan op de reputatie van een bedrijf via krant of netwerk.

Met een aantal slimme zoekopdrachten op internet en sociale media is het nu heel eenvoudig om te zien of een bedrijf mensen nodig heeft, of om te zien hoe die sollicitant zich online presenteert. 

 

{Een baan vinden, de juiste werkgever zoeken en weten dat werkgevers sollicitant via Google en social media zoeken.} 

 

In juli 2008 was Hans Mestrum, nu werkzaam bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen als 'nieuwe mediaspecialist', een van de eersten die een baan vond via Twitter. Hier kun je zijn blog lezen over hoe die 'werving' toen verliep. HRlogschreef er ook over.

 

In 2010 was het al zo dat professionals in de financiële wereld hun digitale netwerk als belangrijkste middel noemden voor het vinden van een nieuwe baan, aldus een onderzoek van FM.nl. Ook solliciteren ze anders, zoals bijvoorbeeld Elsa van Bruggen, die door haar open sollicitatie in Prezi de werkgever naar haar liet toekomen.

 

In 2011 kan social mediagedrag doorslaggevend zijn om iemand wel of niet uit te nodigen voor een sollicitatie!

"Social Media gedrag doorslaggevend bij sollicitaties!" http://bit.ly/oxI232

 

 

 

http://www.suite101.com/content/the-dos-and-donts-of-using-linkedin-to-find-a-job-a225113

http://www.21edingen.nl/eding-19-sociale-netwerken/ 

 

Personal Branding

http://www.parttime-fulltime.nl/2011/03/21/hoe-zet-ik-personal-branding-in-bij-het-solliciteren.html

 

Tools

LinkedIn

http://www.solliciterenvialinkedin.nl/

 

 

Webwijs geeft ook trainingen over dit onderwerp. Geïnteresseerd? Kijk dan even op www.webwijs.me

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.