| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Twitter, meer dan een online koffiehoek

This version was saved 12 years, 2 months ago View current version     Page history
Saved by Sanne Roemen
on January 3, 2012 at 5:21:56 pm
 

Microblogging? 

Een blog is een website waarop je regelmatig nieuwe artikelen plaatst, de nieuwste telkens bovenaan, waarop mensen kunnen reageren. Een microblog is in de basis hetzelfde, alleen zijn de berichten korter, op twitter zelfs maximaal 140 tekens. Twitter was het eerste platform voor microblogging (Juli 2006. Bron: Wikipedia). Oorspronkelijk was de vraag "wat ben je aan het doen?" en die beantwoordde je door met enige regelmaat zo'n "blogje" van 140 tekens, een statusupdate oftewel Tweet. Er zijn later wel een paar pogingen gedaan om een concurrerend platform te lanceren maar die zijn niet doorgebroken. Yammer is een populaire variant waarmee je een besloten microblog kunt maken, bijvoorbeeld voor binnen je organisatie of in een projectteam.

 

De grote online social networks LinkedIn en Facebook hebben ook de mogelijkheid om statusupdates te plaatsen. Wij scharen ze echter onder "online social networks" in plaats van onder "microblogging" omdat de netwerkfunctionaliteit van deze platforms zo belangrijk is. We realiseren ons echter dat het onderscheid vrij kunstmatig is en dat de platforms steeds meer naar elkaar toe groeien. Op Twitter is onlangs de functie "connect" toegevoegd waarmee de netwerk component van het platform sterker wordt. 

 

Microbloggen is hier dus de toepassing, Twitter en Yammer zijn twee platforms voor Microblogging. Vervolgens kan je zelf software kiezen om mee te twitteren: web-based software, software die lokaal op je computer staat en software voor op je smartphone of tablet. Om het nog wat ingewikkelder te maken kan je met veel van deze programma's naast Tweets ook LinkedIn en Facebook status updates versturen. 

 

Video "Twitter in Plain English" 2:25 min

 

 

De magie van Twitter? 

Ook voor Twitter geldt de magie van de tweede graad. Doordat mensen jouw tweets kunnen doorsturen (retweeten) naar hun eigen volgers en zij weer naar die van hen heb je potentieel een enorm bereik. Met het programmaatje Tweetreach kun je daar een inschatting van maken. Het bereik van mijn (realoomph) laatste 50 tweets en die hebben 5692 mensen bereikt (3 januari 2012).

Met Twitter kan je op die manier het allerbeste uit toeval halen, of de kans op een schitterend 'ongeluk' vergroten (serendipiteit). Slimme mensen, die aanwezig en alert zijn, sporen zo kansen en informatie op waarmee ze zelf verder komen of waarmee ze een ander van dienst kunnen zijn. Mijn éminence grise zei ooit tegen mij: "ondernemen is geluk hebben: het geluk van de nieuwsgierige, het geluk van de aanwezige en het geluk van de ijverige". Serendipiteit dus: je bent nieuwsgierig, dus je spoort relevante mensen en informatiebronnen op. Je bent aanwezig op die plekken waar je van dienst kan zijn, de juiste tijd, de juiste plaats. Je bent ijverig, dus bereid om de handen te laten wapperen en je rent niet meteen weg voor een beetje extra werk- of informatiedruk. Twitter is wat mij betreft de ultieme online plek voor serendipiteit / geluk omdat er veel mensen op zitten, die veel weten, die met interessante vragen rondlopen en die leuke dingen doen. En die daarover ook allemaal af en toe iets roepen. Je bent dus aanwezig op een plek waar je nieuwsgierigheid bevredigd wordt en waar je snel kan handelen als een relevante vraag voorbij komt. Een plek waar je ook kan roepen wat je doet, wat je weet, wat je kan en wat je te vragen hebt.

 

Een tweede magisch ingrediënt is de "hashtag". Dat is het engelse woord voor "hekje": #. Wanneer je in een tweet zo'n hekje voor een woord zet, wordt het in Twitter automatisch een link. Klik je vervolgens op die link dan zie je alle tweets met die hashtag overzichtelijk op een rijtje. Hieronder noem ik een paar populaire en handige hashtags. 

 

Bijvoorbeeld:

  • Je hebt een idee waarover je graag wat mensen wil laten meedenken. Die kan je een mail sturen, maar daarvoor is het nodig dat je weet wie je moet hebben en dat je hun mailadres hebt. Je kan er ook over twitteren. Dan lezen veel van jouw volgers het, en daar zitten dan mensen tussen die jou kunnen helpen waarvan je niet eens wist dat ze iets met het thema hadden. En nog mooier: zij kunnen jouw bericht doorsturen zodat ook hún volgers het zien. Je hoeft dus niet van tevoren te weten wie jou het beste kan helpen.
  • Je wilt je talent laten zien. Je kan natuurlijk gaan roepen hoe goed je wel niet bent. Dat zal niet zo geloofwaardig overkomen. Maar stel nou dat iemand ánders op twitter gaat roepen dat jij heel goed bent in wat je doet? Je hoeft dus niet meer zelf op te scheppen over je talenten. Of je komt expertise tekort. Je hebt mensen nodig met andere talenten of kennis dan die van jou. Zodat je samen een project tot een goed einde kan brengen. Die mensen spoor je met het grootste gemak op via Twitter.
  • De vraag "zeg ken jij iemand die..." kreeg ik tot ongeveer een jaar geleden zo'n vier keer per week in mijn mailbox. Nu niet meer, mensen stellen die vraag gewoon op Twitter. Het vinden van de juiste mensen gaat sneller en makkelijker.
  • Als je gestrand bent op een station en je hebt een lift nodig. Je twittert met de "hashtag" #lift
  • Als je onderzoek moet doen naar een thema en je wilt weten wie de experts zijn en welke literatuur je moet lezen. Je stelt een vraag met de hashtag #durftevragen of #dtv
  • Als je even iets wilt ventileren over een of ander.
  • Als je op afstand samen naar een tv-programma wilt kijken of een radioprogramma luistert. Bij De Wereld Draait Door gebruik je dan #dwdd, bij The Voice of Holland #tvoh en bij Boer zoekt vrouw #bzv. 
  • Als je juist NIET al die tweets over Boer zoekt vrouw of andere populaire tv programma's wilt zien. Voeg Slipstream toe aan Twitter.com en filter je gewoon alle tweets uit die je niet wilt zien. Alternatieven zijn Datasift of de browserextensie en op je iPhone gebruik je Tweetagora.
  • Als je dingen wilt roepen over een congres of lezing, of als je wilt volgen wat er geroepen wordt. Een béétje evenement heeft tegenwoordig een eigen hashtag die bezoekers kunnen gebruiken om te twitteren over het event en die iedereen kan gebruiken om te zien wat er allemaal gaande is. Van Picnic tot Lowlands tot TEDx voegt een hashtag een extra online dimensie toe.

Twitter moet je eigenlijk gewoon voelen en toepassen. Ik heb het zelf begin /07 drie maanden met heel veel weerstand en onbegrip gebruikt tot ik eindelijk voldoende followers had en zelf voldoende mensen volgde om het zinvol te kunnen gebruiken. Op dit moment is twitter voor mij onmisbaar gereedschap.

 

Beginnen met twitteren: DOEN

  • Maak een stevig fundament! In je profiel kan je niet heel erg veel informatie over jezelf kwijt. Als je nog geen website of weblog hebt, maak dan snel iets aan waarin je meer informatie kwijt kan. Het meest basic is een online visitekaartje, bijvoorbeeld MyNameIsE. Hierop zet je wat informatie over jezelf en links naar je online profielen. Een stapje verder is een compleet en actueel LinkedIn profiel, belangrijk als je internet voor je zaak of carrière wilt gebruiken. Wil je echt helemaal los, maak dan een weblog waarop je regelmatig publiceert. Dat kan heel simpel en gratis op bijvoorbeeld PosterousTumblr of Wordpress.com.
  • Op twitter zelf: maak in je profiel een link naar je stevige fundament, dus je online visitekaartje, linkedinprofiel of je website of blog.
  • Zorg voor een compleet profiel! Vul het volledig in en zorg voor kernwoorden die jou goed treffen. Daarmee wordt duidelijk of ik je interessant vind om te volgen, en het helpt bij je vermelding in overzichten van tweeps, zoals de twittergids.
  • Wees persoonlijk: zorg voor een goede foto (avatar). Twitter je als "jezelf" of als zelfstandig professional, gebruik dan niet je logo, maar een goed portret als avatar. Een goede social media foto laten maken hoeft niet duur te zijn en zorgt dat je herkenbaar bent. Else Kramer geeft hier een aantal uitstekende tips voor een goede profielfoto.
  • Als je (met een groepje) namens een organisatie twittert, zet dan je initialen in je tweets zodat ik kan zien wie je bent. xs4all heeft op de achtergrondafbeelding van haar twitterpagina de medewerkers en hun initialen vermeld. Slim!
  • Je eerste schreden: als nog niemand je volgt, kan het twitteren je het gevoel geven dat je voor een lege zaal staat te spreken. Doe het toch! Voor anderen is het belangrijk om te zien wat je zoal te melden hebt om te weten of ze je willen volgen. Begin met een aantal tweets waarin je vertelt waarom je met twitter bent begonnen, wat je bezighoudt en wat je leuk zou vinden om op twitter mee te maken.
  • Veranker het in je routine. Spreek met jezelf af dat je minimaal 30 dagen lang twee keer per dag op twitter bent en iets tweet. Koffietijd en thee- of soeptijd zijn voor veel mensen goede momenten hiervoor.
  • Ga de dialoog aan: kijk wat mensen te melden hebben en reageer daarop. "Retweet" dingen die anderen melden als je dat interessant vindt. Reageer op mensen die op jou reageren. Bedank mensen die jouw vragen beantwoorden of jou retweeten. Dat hoeft niet altijd één op één, als het er veel zijn kan je roepen "lieve mensen dank voor alle reacties / retweets!".
  • Voeg waarde toe: plaats af en toe een link naar waardevolle content (gebruik daarbij een "url shortener" zodat je meer letters overhoudt) en vertel daarbij waarom je dat waardevol vindt, en eventueel voor wie.
  • Tweet Retweetable: als andere mensen jouw tweets doorplaatsen, zien hun volgers dat. Dat kan meer volgers opleveren. Maar dat kan alleen als je niet alle 140 tekens gebruikt. Doe dus je best om je tweet nog korter te houden zodat anderen je tweet niet hoeven te redigeren als ze hem willen doorplaatsen.

 

Beginnen met twitteren? Niet doen:

  • Een groot en divers netwerk bouw je langzaam op, dat gaat niet in één klap. Ga niet massaal mensen volgen want als je veel mensen volgt maar weinig teruggevolgd wordt heeft dat de uitstraling dat je dan wel geen waarde zal leveren. 
  • Nooit, maar dan ook nooit een automatische DM versturen op het moment dat iemand jou volgt! Dat is onpersoonlijk en irritant!
  • Nooit, maar dan ook nooit een gewone DM versturen op het moment dat iemand jou volgt. Wil je volgers welkom heten (beetje overbodig, maar ach) doe dat dan gewoon "en plein publique".
  • Alleen maar links tweeten.
  • Alleen maar Retweeten.
  • Alleen maar automatisch tweeten vanuit andere websites (LinkedIn, je blog, Youtube, Facebook etc).
  • Hashtags spammen. Sommige hashtags krijgen veel "eyeballs" (volgers). Spam is: "#weggeefwoensdag, ik geef een kop thee weg bij een sessie a 150 euro". En "#durftevragen: wie kent er nog klanten voor mijn coachingspraktijk"
  • Mensen volgen zodat ze jou gaan volgen en dan meteen weer ontvolgen omdat je dan meer volgers hebt dan mensen die je volgt (en dat staat schijnbaar stoer voor de twitter statistieken tools)
  • Achter een slotje tweeten. Is prima voor een privé twitter account, maar als je zakelijke doelen wilt bereiken geldt: open open open en transparant transparant transparant.
  • Niet bang zijn dat mensen jou stom vinden als je iets van jezelf laat zien. Dat doen ze toch wel. En dat is maar goed ook want daar wil je toch niet mee samenwerken.

 

Kortom: "be a mensch" en gebruik je gezonde verstand.

 

Waarover twitter je? 7 remedies tegen het "ik heb niets te melden syndroom"

"Ja maar ik heb toch niets te melden" of "wie zit er nou op mij te wachten?" of woorden van die strekking hoor ik veel. En zo voel ik me zelf ook wel eens. Regelmatig zelfs. En niet alleen op Twitter, ook hier op mijn blog en soms zelfs op een podium bij een lezing. Voor mij misschien een traumaatje uit mijn schooltijd. Kritische klasgenoten die liever iets anders doen dan naar mijn spreekbeurt luisteren. Waar inderdaad niemand op zat te wachten en waarbij het heel moeilijk was om iets te melden te hebben. Of dat je iets heel stoms zegt. Ik heb een keer Gletschers en Lawines door elkaar gehaald bij een spreekbeurt. Dan klap je wel dicht ja.

Wil je wél twitteren, maar word je geremd door dit syndroom, heb ik hier 7 tips voor je.

  1. Mensen die jou volgen, zitten absoluut WEL op je te wachten. Het zijn je klasgenoten niet! Ze zijn jou vrijwillig gaan volgen dus roep maar wat.
  2. Niet iedereen zit altijd op alles wat je roept te wachten. En dat geeft niets. In elk gesprek zeggen mensen interessante en minder interessante dingen. Die laatste, daar luisteren / lezen ze maar overheen. Laat je alsjeblieft niet afschrikken door azijnpissers die twitter "allemaal maar onzin over poepen en eten en huisdieren" vinden.
  3. Als je zelf even niets weet, ReTweet (stuur door) dan tweets van anderen die jij boeiend vindt, eventueel met een kort commentaar waarom je ze boeiend vindt.
  4. Twitter een link naar iets dat jij interessant vindt: een mooie website, een interessant artikel, een opmerkelijk videofilmpje.
  5. Reageer op vragen van mensen. Veel vragen worden gesteld met de hashtag #durftevragen of #dtv maar je kan ook zoeken op "hoe kan ik"
  6. Doe mee aan een gesprek over een onderwerp dat je interesseert. Ook hier komt de twitter search van pas. Zoek op "fotografie" of "linkedin inzetten" of op iets dat met jouw vakgebied of onderneming te maken heeft. Luister, deel je kennis, beantwoord en stel vragen.
  7. Stel zelf een vraag.

 

Informatie overdaad? Gebruik twitter als filter!

Het bezwaar dat het allemaal wel een beetje veel is snap ik best. In deze tijd van een overdaad aan kennissen, zowel online als offline, zit je misschien niet op nog meer te wachten. En als meneer Dunbar zegt dat je met maximaal zo'n 148 mensen een bepaalde relatiekan onderhouden, mits ze er allemaal ongeveer evenveel energie in steken, dan weet je wel hoe laat het is met 500+ LinkedIn connections, 700 RSS feeds en 600 Twitter 'friends'. De oplossing lijkt om zuinig om te gaan met de mensen die je gaat volgen. Niet te veel, alleen mensen die je ook van andere dingen kent, of alleen 'echte' bekende experts. Dat is toch niet zo'n goed idee want daarmeeverlaag je dus jouw kans op serendipiteit.

 

Let op!

!!! Veel twitter applicaties maken gebruik van toegang tot jouw account. Bij je "settings" en dan "connections" kun je zien welke toepassingen jij ooit toestemming hebt gegeven. Soms gaat het mis, en wordt er ineens vanuit jouw account gespamd. Check dan deze lijst en "revoke acces" van applicaties die je niet gebruikt of niet vertrouwt of waarvan je niet meer weet wat het is. 

 

Handleidingen

 

Twitteraars vinden

Twittergids

Twitterlinks

 

Twitter lists

Automatisch lijsten maken met http://formulists.com/ (bijvoorbeeld van recent gevolgde twitteraars, mensen met wie je het meeste tweet etc.).

Twitterlijsten vinden

Listorious.

7 handige tools voor twitter lists http://blogs.sitepoint.com/2010/04/21/twitter-list-tools/

 

140 tekens!

Da's niet veel. Hou dus je gebruikersnaam kort, want die komt in je tweets te staan.

Daarnaast kun je links verkorten met speciale software. Als je daar een account aanmaakt, kun je zelfs bijhouden hoe vaak erop geklikt wordt. Vaak kun je ze ook aan je browser toevoegen (plug-in) waardoor je met één klik een link verkort, een tweet typt en hem vanuit een of meer accounts twittert. 

http://bit.ly/

http://tiny.cc/ 

http://is.gd/

http://www.dutchcowboys.nl/online/18563 

http://www.friedbeef.com/top-5-url-shorteners-and-how-they-help-you/ 

 

Software om mee te twitteren

Vanuit de browser, meerdere accounts mogelijk én je kunt per account verschillende gebruikers laten twitteren en achteraf zien wie er iets getweet heeft: https://hootsuite.com

Vanuit Chrome of op je destkop én je mobiel, vanuit meerdere accounts: http://www.tweetdeck.com/ (dec 2010 verreweg de meest gebruikte software voorzover ik aan mijn statistieken kan zien).

 

Diverse twitter applicaties

Met http://tweetree.com/ kan je je tweets zo weergeven dat de conversatie getoond wordt, zoiets heet een "draadje". 

De tweets uit jouw netwerk gepresenteerd als een soort krantenpagina, handig als je een dag geen tijd hebt om te twitteren maar wel een beetje wilt zien wat er gebeurd is http://paper.li/

RSS feeds doorlussen naar twitter zodat nieuws uit de RSS feed automatisch vanuit die twitter account getweet wordt http://twitterfeed.com/

Toen het treinverkeer rond Utrecht in het najaar van 2010 plat lag, gingen mensen via twitter een lift zoeken. Op Liftdeck heeft iemand binnen een paar uur een website gemaakt die al die lift tweets verzamelde en indeelde naar locatie. Handig! http://f3m.me/liftdeck/

Tweet coupon: via twitter een kortingscoupon aanbieden aan je volgers. LEUK http://twtqpon.com/

http://favstar.fm/ hier kun je zien welke van jouw tweets als favoriet gemarkeerd zijn, maar ook algemeen, wat de meest 'gefavorite' tweets zijn.

http://www.thecadmus.com/ laat je focussen op de belangrijkste tweets uit je netwerk en je kunt gemakkelijk switchen naar een van je lijsten.

Jezelf een reminder sturen via twitter: http://twalert.net/

 

Twitter statistieken (populariteit van gebruikers, zoekwoorden en hashtags meten)

http://klout.com/ uitgebreide analyse van twitteraars.

Populariteit van gebruikers en hashtags: http://nl.twirus.com/

Populairste twittertopics in NL http://twimmer.com/

Twittercounter: http://twittercounter.com/

Tweetreach: hiermee kun je de "reis" zien die jouw tweet aflegt, dus hoe vaak hij verder ge-retweet wordt: http://tweetreach.com/, ReTweet

Een hashtag onderzoeken http://research.ly/

Populariteit van een twitter gebruiker bekijken http://twitaholic.com/

Statistieken van je eigen account bekijken: aantal volgers, aantal tweets etc. http://twittercounter.com/ LET OP! Als je hier ingelogd bent dan is jouw gezicht te zien in een lijst van bezoekers op websites die de widgets geïnstalleerd hebben. Kijk bijvoorbeeld bij Erwin Blom in de zijbalk. http://www.erwinblom.nl/ Als je dat NIET wilt, zorg dan dat je telkens uitlogt!!!

http://twitteranalyzer.com/ heeeeeeeel veel verschillende cijfertjes over je twittergedrag bekijken. 

Een hashtag of zoekterm bekijken en een waarschuwing krijgen per e-mail als er iets nieuws gebeurt http://tweetscan.com/

Idem: http://socialmention.com/

Idem http://www.socialmediacheck.nl/?controller=Content&action=index

Sentiment meten rond een gebruiker http://twitrratr.com/ Werkt vaak niet lekker, want die dingen spreken doorgaans geen Nederlands. 

 

Volgers / gevolgden en Twitter Invloed bekijken en managen

Op http://dossy.org/twitter/karma/ kun je zien wie jij volgt en wie jou terugvolgen. 

http://chirpstats.com/ om de mensen die jij volgt en die jou volgen te analyseren. 

Kijken met wie je onlangs veel getwitterd hebt? http://favtwits.com/.

http://twinfluence.com/ hier zou je moeten kunnen zien hoeveel invloed een tweep heeft. 

Twitterers analyseren, mensen ontdekken om te volgen etc http://refollow.com/refollow/index.html

http://thetwitcleaner.com/ analyseert wie je volgt en wie het "waard" is om te blijven volgen. 

Zien of jouw tweets je volgers kosten of juist opleveren? (volgens mij werkt het niet maar toch) http://www.tweeteffect.com/index.php

 

Tweets opslaan, archiveren

Tweets verdwijnen na verloop van tijd weer. Er zijn wel wat manieren om tweets te archiveren. De gemakkelijkste is een tweet "favoriten" door op het sterretje te klikken.

Een andere manier is je tweets in je agenda te importeren. Ziet er grappig uit http://twistory.net/

Een document maken van een twitterstream http://www.tweetdoc.org/

Met The Archivist kun je een hashtag monitoren en tweets opslaan. http://archivist.visitmix.com/ Geeft een aardig beeld, maar ik vind dat hij niet snel genoeg update.

 

Twitter voor bedrijven

Yammer: twitter met een muurtje eromheen. https://www.yammer.com. Hier staat een uitgebreide handleiding voor Yammer in het Nederlands.

Twhirl, zou Yammer overbodig maken. http://www.chrisbrogan.com/twhirl-makes-yammer-irrelevant/

Socialtext: heel uitgebreid social media platform voor bedrijven http://www.socialtext.com/

Socialcast: "enterprise activity streaming". http://www.socialcast.com/

Overzicht van microblogging tools voor business http://www.zdnet.com/blog/hinchcliffe/twitter-on-your-intranet-17-microblogging-tools-for-business/414

Nog een overzicht http://www.web-strategist.com/blog/2008/09/08/list-of-enterprise-microblogging-tools-twitter-for-the-intranet/

Instructieboekje bij workshop strategisch microbloggen van het ministerie van EZ: http://www.slideshare.net/jeroendemiranda/instructieboekje-bij-de-workshop-strategisch-twitter-en-yammer-van-het-ministerie-van-economische-zaken?type=presentation

Yammer bij Rijksdiensten http://ambtenaar20.ning.com/profiles/blogs/welke-overheidsorganisaties 

Mensen werven met twitter:

http://www.personeelslog.nl/2009/04/06/vacatures-en-kandidaten-via-twitter/

http://holykaw.alltop.com/recruiting-with-social-media-infographic

 

Je op RSS feeds van Twitter abonneren: gebruiker, zoekwoord en lijst. 

 

Twitter-achtige toepassingen

http://www.jaiku.com/

http://identi.ca/

Open source microblogging: kun je dus zelf integreren in je intranet http://www.zdnet.com/blog/weblife/open-source-microblogging/164

 

Twitter voor specifieke branches

Twitteren in een onderwijsomgeving (PDF)

 

 

 

 

Webwijs geeft ook trainingen over dit onderwerp. Geïnteresseerd? Kijk dan even op www.webwijs.me

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.